zondag 16 juni 2013

Goed volk

Twee weken geleden hebben we een nieuwe broedkamer onder de eerste broedkamer gezet. Vandaag gaan we tijdens de cursus kijken hoe de bijen zich hebben ontwikkeld. De broedkamer voelt heel zwaar aan! We zijn blij dat we een achtraamskast hebben (een zogenaamde vrouwenkast) en niet een kast met tien of elf ramen. Dat zou nog zwaarder zijn.
De bijen hebben alle raampjes gevuld met BRIAS (Broed In Alle Stadia): eitjes, larven, gesloten broed. De bruidsvlucht van de koningin is dus goed gegaan, ondanks het slechte weer.
In de onderste broedkamer zitten een paar bijen en daar begint alles voorzichtig op gang te komen. Het advies is om de volle kamer onder te zetten en de lege boven. De bijen zullen daar boven, op de warmste plek, snel verder gaan bouwen. De acacia bloeit en zodadelijk komt de linde dus de verwachting is dat er over twee weken heel wat raampjes zijn ingebouwd. We zijn benieuwd!
De bijen hebben ongeveer een half pak suikerdeeg opgemaakt in twee weken.
Medecursist Ingrid heeft geen eigen volk en zij sluit aan bij de bijen van Zutphen Bijenstad. Het is immers veel leuker om een volk te volgen, dan om elke cursusles bij een andere kast te gaan kijken. Het volgen van een volk geeft veel meer (ver)binding.


Zutphen Bijenstad is lidvan Atelier3D. Samen met veel anderen gaan we per 1 januari de huidige Kaardebol nieuw, duurzaam leven inblazen. De bijen van Zutphen Bijenstad zouden heel goed in de tuinen van de Kaardebol kunnen staan. Dan zijn de bijen voor iedereen goed te volgen.

Tijdens de cursus werden we getrakteerd op een mooie zwerm. Onder toeziend oog van alle cursisten werd de bijen een nieuwe kast aangeboden.


Op de bijenstal staat ook één Top Bar Hive kast, een kast waar de bijen vrij kunnen bouwen. Dan kan je deze hartjes krijgen:

 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten