vrijdag 10 mei 2013

Het volk van Zutphen Bijenstad


Sinds februari volgen Geraldine en ik de imkercursus in Zutphen.
Na drie theorie- en drie praktijklessen krijgen alle cursisten de vraag of ze zelf een bijenvolk willen. Naar goed imkergebruik geeft de imkervereniging het eerste volk gratis aan een cursist.
Zowel Geraldine als ik zien onszelf nog niet in staat om verantwoord met zo’n volk om te gaan. Er komt zoveel kennis en ervaring bij kijken, dat het ons regelmatig duizelt.
Op het BIJENfeest op 27 april raadt iemand aan om gewoon te beginnen en twee dagen later horen we onszelf tegen elkaar zeggen: ‘Zullen we dat maar gewoon gaan doen?’
We zijn op dat moment op weg naar De Werkbij om spullen van het feest terug te brengen en een kast is snel gekocht.
We besluiten dit hele project onder de noemer van Zutphen Bijenstad te doen en Sonja en Anton van Arem branden de logo’s van Zutphen Bijenstad en De Werkbij in de kast.

Zo komen we trots aan op de cursus waar in deze les kunstzwermen worden gemaakt. Wij krijgen een zogenaamde broedaflegger. Dat wil zeggen dat er raampjes met bijen, broed en voedsel in onze kast komen. De vliegbijen zullen in de loop van de dag terugvliegen naar de oude kast. Dan blijven er alleen nog jonge bijen over, zonder koningin. Deze jonge bijen gaan nu als een razende redcellen maken. Ze gaan een aantal larven voeden met koninginnengelei zodat er over 13 dagen tuters en kwakers zullen zijn. De tuter is de eerste koningin die uit komt, de kwakers komen iets later uit.




 
 
(foto's: Nico van Haastrecht: www.kijkmaaropinternet.nl)
(laatste foto: Piek Stor)
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten