vrijdag 10 mei 2013

BIJvoeren


Vijf dagen nadat ‘de broedaflegger’ in de nieuwe bijenkast zit, fietsen we voor het eerst alleen naar de bijenstal. Doel is om een pak voederdeeg boven in de kast te leggen. Naar alle waarschijnlijkheid hebben de bijen wel voldoende voedsel in de raten, maar het voelt niet helemaal goed dat we dat niet zeker weten.
Gezien het feit dat de bijen die in de kast zijn nog niet echt vlieg- of haalbijen zijn, maakt dat het voelt of het oneerlijk is. Het kan zijn dat we ze opsluiten met te weinig voedsel en amper mogelijkheid om buiten bij te halen omdat er nog niet veel haalbijen zijn.
Eerst inspecteren we het vlieggedrag en daarna kleden we ons om de suiker in de kast te doen. Gezien de eenvoudige handeling is het overdreven om ons zo te kleden, maar ja, dat is beginnersgedrag.
Geraldine geeft de bijen een resonancehealing en is helemaal blij met de bijen. Ik ben ook blij met ze, maar voor mij voelt het nog wel of we de bijen flink verstoord hebben door zomaar wat raampjes uit een bestaand volk te halen en over te plaatsen in een nieuwe kast. En zonder koningin voelt het niet als een volk.
We vertrouwen op de oerkracht van de bijen dat ze zich zo snel mogelijk herstellen en een compleet en groot volk gaan worden dat kan gaan groeien om de winter goed door te komen.






 
(Foto's Martin Stor)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten